Велес

Велес

 

Један од најпаметнијих и најлукавијих Богова, увек у друштву медведа чији облик може да узме, велики је покровитељ уметника и креативних личности. Велес је доминирао чаробњаштвом, јер је само он успео да упозна и светлу и тамну силу. Можете разговарати о тајним сазнањима које је поседовао сатима, посебно јер је Велес био подложан елементима и могао да мења правила универзума. У култури старих Словена Велес је био нарочито цењен као заштитник породичне привреде, богатства и плодности. Путници су овог бога поштовали ништа мање, јер им је на путу доносио срећу. Људима се јављао или као седи старац или медвед. Стари Словени славили су овог мудрог Бога из више разлога – тражили су срећу на путу, добар сан и захваљивали на скорашњем успеху у пословима.

 

Велес је божанство које се помиње у многим аспектима. Њему се приписује широк спектар особина. Наиме, Велес је бог стоке, усева, мудрости, уметности, богатства, власништва, магије,  преваре, трговине, прорицања, врлина и водич душа мртвих. Велес је заштитиник пастира и чаробњака (волхвов или волхов). Могуће је да су научници грешком Велесу доделили епитет бога стоке, јер су се ослањали на Несторов спис, где овај Велеса помиње у контектсу скотјег бога. Наиме, зна се да су хришћански хроничари често погрдно говорили о паганским боговима, па је и епитет „скотји” уз реч бог доста вероватно додат због презира према словенском паганизму. Велес је и заштитник уговора и дате речи, попут Перуна. У скоро свим хроникама се говори да су се Словени зарицали и клели на поштовање договореног Перуном и Велесом. Несторова хроника каже: „Заклињаху се оружјем и Перуном богом својим и Волосом скотијим богом и утврдише мир 907. године.”
   Велес је син краве Земун и Рода. Представљан је као рогат, јак младић (због тога сто је син краве Земун и јер је бог стоке), али и као седи старац са белом брадом и пастирским штапом (овде представља заштитиника пастира и мудрости, али такође и мужеван, фалични симбол плодности).
    Поштовање према Велесу Словени су имали најпре из разлога што су у њему видели бога од ког им зависи преживљавање. Он је био задужен и за усеве и за поља и за животиње, како дивље тако и домаће. Каква год заједница да је била, било сточарска, било ловачка, било пољопривредна, завислила је од Велеса. Такође, магија и мудрост су велику улогу имали у животу народа. Магија се повезује и дан данас са музиком у многим религијама, па отуд и Велесова улога као заштитника музике. Музика се увек сматрала творевином и језиком богова и нечим магијским. Музичари су били људи са талентом да пренесу божанску инспирацију и створе магијске мелодије. Велес је по неким особинама упоредив са грчким Паном и Пријапом. Волхови су били словенски врачеви. У корену имена за ове врачеве је Волосово име, тако да је он сигурно био заштитник и магије и врачева.
    Велес као Бог звери био је представљан својим другим обликом, териоморфним, у ком је он био представљан као медвед. Медвед је код Словена представљао шумског цара који се бринуо о животињама, шумским плодовима, као и о шуми самој.

Иди на врх