Земун

Земун

Ово је Богородица  многих  виших Богова. Земун је колективна слика љубави, љубави, која чека своју децу, спремна да пружи све што има за њихову срећу. С времена на време Богиња се претвара у небеску краву јер је у том облику много лакше контролисати небеска стада.  Земун је , по мишљењу Словена, изгледа као прелепа жена,  које је удахњује топлину и љубазност. Наглашена су њена мајчинска осећања према свим људима, не само својој деци. Ако говоримо о слици краве, онда је она симболизирала богатство и просперитет који таква стока доноси кући.Славопојке Богињи Земун најчешће су певале жене које су чекале своје синове из војних кампања и желеле су  бољитак и лагодан живот својим потомцима. Постоји легенда о крави Земун која иде космосом и посипа млеко трасирајући људима пут Прави-размислите,наша галаксиа се назива Млечни пут … Земун некада град, данас део Београда…

Изглед кравe Зeмун изузетно је лаган и позитивaн. Ово је мајка, у највећој манифестацији ове хипостазе: љубазна, нежна, брижна и пожртвовна. Земун- крава симбол је плодности у словенској митологији. Зашто крава? Дакле, крава Земун је небеска Богородица словенских племена. Њу је створио Велики Род у зору времена. Према легенди, крава Земун прво је живела на планини Березан, а потом је нашла пребивалиште у Ирију. Стари Словени су веровали да је Млечни пут уткан из Земуновог млека, а у свету Богова река је текла директно из њеног вимена.

Стари Словени представљали су Земун као слику прелепе жене средњих година чије лице је исијавало љубав и доброту. Према легенди, Земун је попримила облик краве и понекад се спуштала на земљу да види како живе потомци велике Расе. Уопште, Земун није само богиња плодности, већ је и мајка бранилац. Али вреди је раздвојити од Макоши или Ладе, јер Богиња Земун Словена штити и Богове и људе. Покровитељница Земун уживала је велико поштовање код ратника,штитила је сваког храброг борца, тако и мајке, које су чекале повратак својих синова.

 

Обожавање Земун краве било је уско испреплетено са обожавањем Бога Велеса код старих Словена. И сама слика Бога мудраца, његове способности да буде медвед у младом бику, нераскидиво је повезана са хипостазом његове мајке. Према руској, украјинској и белоруској и србској традицији, Земун је чувала стада на небу, понекад се претварајући у краву да провери ко  од њене деце или других богова греши међу божанским животињама.
Прослава краве Земун одвијала се истовремено са Велесом 11. фебруара, када су се, успут, стари Словени суздржавали од коришћења млечних производа у почаст самој мајци Божјој. Света крава Земун такође је била поштована одвојено, 11. априла.

Словенска Богиња Земун штити и брине  за здравље човека и благостање породице, брине о њеној плодности, и стара се за ментално стање особе. Земун помаже људима да прате пут који је првобитно био прави и истинит, а који им је одредио сам Род. Такође, крава Земун била је цењена као заштитница путника. Према веровањима старих Словена, она је помагала изгубљеним да пронађу пут. Слична способност се приписује њеном сину, Богу Велесу.

Иди на врх