Семаргл

Семаргл

Овај Бог је одувек симболизовао изворну ватру и плодност. Под његовим вођством, сви Сварожићи су постали непобедива сила, док је често помагао Сварогу и Перуну у борби против таме. Мало се зна о моћи Семаргла, али сви извори истичу да је он био својеврсни катализатор за друге Богове. По многима, управо он је деловао као гласник богова, преносећи на Јав информације потребне свима. Семаргл се представио на различите начине – било у облику ратника, затим у облику ватреног пса, или у облику бајковите птице (најчешће сокола који доноси победу у борби битке). Укратко гласник Богова.

Генерално, код свих Словена Семаргл је ватрени, соларни Бог. Често га називају Огњебог. Који је разлог ? Дакле, чињеница је да је, по многима, Бог Семаргл био заштитник и чувар исконске ватре (Инглије). Служио је и као Бог гласник између светова. Постоје многе легенде, према којима је бог Семаргл више пута помагао тим или другим становницима света  у борби против мрачних сила. Друга карактеристика се приписује Богу Семарглу: будући да је био чувар исконског небеског пламена, могао је да пренесе своју моћ на своје другове у часу потребе и борбе. Стога је појава бога Семаргла на бојном пољу повећала снагу Иријских Богова. Служио је као акумулатор свих божанских моћи, које су, поновно уједињене с небеском ватром, пренете назад другим Боговима. Тако једна од легенди каже да се бог Семаргл борио на страни  Сварога и Перуна, у почетној битци између сила добра и зла. Ова легенда каже да је Семаргл здружио снаге Даждбога, Стрибога и Јарила да би нанео страшан ударац Чернобогу.

Пре рођења громовника Перуна, Бог Семаргл делује као заштитник света Права. Очигледно, Семаргл је ратнички Бог који се може борити. Многи верују да он ни на који начин није био инфериорнији од свог брата Перуна. Ово веровање има свој удео истине, јер историчари тврде да је обично идол Семаргл стајао на десној страни идола Перуна. Ово не може бити обична случајност. Највјероватније су стари Словени показали своје поштовање према војној храбрости Семаргла.

Али у исто време, дужности бога Семаргла нису биле ограничене само на учешће у биткама и на повећање снаге сила светла. Био је божански гласник између светова.


Симаргл је чувао семе биљака, а затим је летео с неба на земљу и донео  живот и плодност. Узгред, слике паса са крилима, окружени биљкама и цвећем, послужили су као заплет многим производима руских заната, који потичу из једанаестог века. Археолози су пронашли много украса и предмета за домаћинство који приказују таква створења окружена вегетацијама. Слика таквог митског пса са крилима може се наћи чак и у Суздаљу, на капији једног од храмова.Код Срба сматрало се да се овај ватрени Бог јавља кроз пса који су пратили витезове.

Исконска ватра је извор читавог живота у свемиру, а гори на Дрвету живота, на коме су смештена семена свих биљака. С почетком пролећа семе пада на земљу и расте тамо да би на јесен уродило плодом. Јесен је време жетве, односно плодности, али и крај циклуса до новог солистиција.

Дакле,  Семаргл, Бог плодности, који је нераскидиво повезан са земљом.
Много тога се наравно не зна јер је уништењем руничких и буквичних списа уништено много знања те је тешко рећи да сам 100% у праву .

 

Слава Огњебогу ! Слава Роду !

Иди на врх