Хорс

Хорс

Бог Хорс
 
Информације о овом божанству су врло оскудне. Много је контрадикција и нетачности, али генерално гледано, бог Хорс је соларни, односно Бог је соларно божанство. Читалац може сасвим разумљиво да се постави питање у вези са овом тврдњом, јер је барем још увек познато неколико соларних божанстава: ово су Јарило, Даждбог, па чак и Семаргл. Ово врло збуњујућа ситуација и веома је тешко одвојити једно божанство од другог, јер су слике и функције ових богова врло замагљене и склоне спајању једних са другима. Следеће објашњење соларности бога Хорс је веома често у древним списима: Јарило је Бог који персонификује пролећно Сунце и његову животињску снагу за сву природу; Даждбог је персонификација снаге сунчеве светлости која превазилази таму и осветљава цео свет Откровења, тј. Такозвану „белу светлост“; Хорс је жута сунчана светлост која људима даје срећу и радост и која доприноси њиховом раду и плодности земље. Готово да нема образложења као таквог, али звучи прилично уверљиво ако се сећате да Јарило долази на пролеће и уопште персонифицира сву несмотреност и страсти у ово доба године, а Даждбог се бори против мрачних сила и вечито их поражава. Што се тиче бога Семаргл, он је заштитник и чувар небеског сунца и исконског Огња . Једноставно речено, Семаргл је својеврсни телохранитељ тријаде соларних богова – Хорс, Јарило и Дајбог.
Дакле, Хорс је Бог ведрог Сунца који људима даје добро расположење и позива на посао. Бог Хорс био је цењен као заштитник пољопривредника. Наши Преци су веровали да је све што се догодило у свету Откровења свој одговор пронашло у небеском пребивалишту Богова. Ако је човек плутао временом, тада је бог Хорс урадио исто над њим, озарујући бесконачност Небеске Сварге. Бог Хорс је послао своју сјајну светлост људима лепог дана, загрејао земљу и позвао све да раде. Али само силе бога Хорса нису биле довољне да учине Мајку сирову Земљу плодном, јер Сунце не сија без дневне светлости, а земља мора пити кишну влагу да би апсорбовала више сунчеве топлоте. Стога се бог Хорс никада није појавио сам, Дајбог и Јарило су се сматрали његовим сталним пратиоцима.
У разним списима такође можете пронаћи још једну врло занимљиву изјаву, према којој Бог Хорс није био само соларно божанство, већ и онај који доводи највиши ред у универзум. Промена годишњих доба, кретање планета и звезда наводно су зависили од бога Хорса. Веровало се да је створио тако сложен поредак да га је чешће доживљавао као прави хаос. Бог Хорс је могао да промени свет и простор око себе, а ове промене су се манифестовале само током времена, али биле су трајне чак и без интервенције и близине самог божанства. Пре свега, свет Права био је под утицајем Хорса, а тек после света Јави, коју је повремено посећивао. Али чак је и Хорсова индиректна моћ и утицај одјекнуо у људском свету.
Колико су истините све ове изјаве, није познато ни мени, ни најцјењенијим докторима наука древне повести. Све што нам преостаје је само да расуђујемо и нагађамо.
У имену Бога Хорса наша модерна свест ће издвојити познатији корен „хор“. У нашој глави зупчаници ће одмах почети да раде и удружиће неколико асоцијација: хор дечака, округли плес и коло, на руском хоро шо –добро . Уопште, разумевање преокрета етимологије ове или оне речи је веома узбудљиво искуство. Покушајмо да пронађемо повезаност имена божанства са речима које данас познајемо, а бићете запрепаштени колико је све повезано.
Постоји мишљење да име Бога Хорс има словенске корене, а настало је од речи „хоро“, што значи круг. Отуда је и настала реч округли плес, односно плес у кругу. Овај корен такође има модификован синоним – „Коло“, одакле су потекле речи , Коловрат и тако даље. Уопште као и све код нас и наших предака, ради се о непрекидном циклусу, кружењу, коловрату ……
Симболика Бога Хорса.
Симбол бога Хорса назива се Свастика Посолон, који је крст са крајевима савијеним према унутра. Кретање овог знака Симбол Бога Хорса догађа се у смеру казаљке на сату и симболизује сталан животни циклус. Слика је пре свега соларни точак који се свакодневно ваља по небу. Овај знак је у стара времена служио као моћан талисман. Посолоњ свастика била је извезена на одећи, нанесена на алате, намештај, посуђе, па чак и оружје. Овај амулет био је намењен да заштити превознике од штетних утицаја загађене животне средине, од разних болести и зараза. Хорсов амулет могли су да носе и мушкарци и жене. У својој сржи, овај амулет комбиновао је снаге оба принципа.
Јаворово дрво је још један симбол Бога Хорса. То је симбол топлог породичног огњишта, љубави и међусобног поштовања чланова породице. Руне или писанице направљени од јавора помогли су да се уравнотежи природа човека. У стара времена, за оне који су били под утицајем љубавног и опојног напитка, лишће или мале гране јавора стављали су се под јастук како би умирили људски ум.
Слава Хорсу ! Слава Роду !
Иди на врх