Тара

Тара

Ова Богиња покровитељ је свих  живих бића, посебно шуме и планине. Љубазност и искреност незамењиве су особине карактера Таре. Човек за њу није само створење, већ и део живог света, што је основа свега. Око слике постоји доста полемике, али сви се слажу да је реч о младој девојци тамне косе, која већину свог времена проводи у потрази за лековитим биљем и коренима. Тара се може назвати правом исцелитељком која добро зна све тајне шуме. Има фундаментално знање о структури свемира, али никоме не открива ту тајну. Често је зову Дара, јер је Словенима даривала топлину, љубав и радост, без да је заузврат затражила ишта.

Богиња Тара се у давним временима другачије звала: Табити, Таиа, Тарина, Астара, па чак и Дара. Узгред, последња варијанта имена богиње повезана је са именом њеног брата бога Тарха, који се звао Даждбог. Пре него што схватимо зашто је ова словенска Богиња имала толико имена, откријмо зашто су је наши преци поштовали.
Богиња Тара била је ћерка моћног бога Перуна. Наши преци су је поштовали као чувара небеских насада, храстових насада и свих јела и оморика. Због тога је била цењена као шумска Богиња, која је попут бога Велеса познавала све тајне природе. Према веровањима, Богиња је с неба у свет људи донела семе различитих стабала и посејала земљу са њима, а појавиле су се и прве шуме. Следећа стабла сматрана су симболом богиње Таре: јасен, храст, бреза, кедар,јела и брест.
Слика богиње Таре није канонска. Неки извори приписују њеној тамној боји косе и смеђим очима, а неки чак цртају злогласне светлосне плетенице и небеско плаве очи. Упркос различитостима мишљења, богињу су називали заувек лепом- вечнопрекрасном.

 Изгледала је као прелепа девојка обучена у једноставан широку хаљину беле боје која је имала шармантан вез, црвену и златну боју.
Богиња Тара сматрана је не само заштитницом природе, већ и људи. Чувала је четири духовне стазе дуж којих је човек ходао и стајала на стражи тако да велики ветрови не би могли да помету чоовека на путу Прави..
Према легенди, земља Беловодја-седморечја, у коју су се преселили стари Словени из Даариие, звала се Тархтариа, земља богиње Таре и њеног брата, бога Тарх-Дајбога. Према претпоставкама неких истраживача, ова територија се протезала од Уралских планина до обала Тихог океана, од Арктичког океана до централне Индије. Временом је слово „к“ нестало из речи, а ова се земља почела звати Тартариа. А библијски народ, у чијем говору готово да и није било звука „х“, земљу Словена назива Татарстаном. Отуда реч „Татари“. Раније су Северну звезду, стари Словени звали Тара, у част своје вољене Богиње.

Као и сви словенски Богови, и Богињи Тари су такође приношене требе. Најчешће су различита зрна или семенке приношени као дар Богињи. Те требе су симболизовале захтев људи за добром жетвом, тако да је природа била великодушна и нико није гладовао. Богиња Тара славила се  29. марта. На овај дан је било уобичајено да се приреди велика гозба, где су сви морали да донесу јело сопствене припреме. Пре него што су се упустили у празничну гозбу, Богињи су поклањали комад као требу, за свако јело. Треба напоменути да је Богиња Тара била оличење саосећања са свим живим бићима. На олтару Богиње, где су били дарови од житарица, ватра је увек горела, као вечни водич између света људи и пребивалишта саме Таре.

Иди на врх