Триглав

Триглав

Триглав, врховни Бог града Шћећина био је обожаван претежно међу балтичким и полапским Словенима. Међутим, трагове његовог култа можемо наћи и у Померанији, Русији, као и на територији бивше Југославије (планина Триглав у Словенији). Ово троглаво божанство имало је своје храмове у Шћећину, Волину, Бранибору и Аркони, а остаци његовог храма нађени су и у Скрадину, месту које се налази северно од Шибеника.

Знамо да су балтички и полапски Словени обожавали претежно поликефалне богове.Сетимо се да је Рујевит статуа на Рујну имала седам глава, а Поревитова пет, док је Световидов рујански кумир, као и онај из Збруча имао четири главе.

Ни Триглав није био изузетак. Ово божанство увек се представљало са три главе, што се и види из његовог имена – Триглав, односно, Троглави. Поштоваоци овог божанства говорили су да Триглавове главе симболизују његову владавину над три света: Прав, Јав и Нав. Неки верују да Он представља 3 различита божанства: Сварога, Џиву и Црнобога. Као што знамо, Сварог је господар неба, Џива је богиња земље, а Црнобог божанство подземља.

Иди на врх