Чертог Раса

Чертог Раса

7 августа - 28 августа

Бог покровитель: Тарх-Дајбог -дрво Јасен-Иг

Наши преци су поделили звездно небо у одвојене сегменте, од којих сваки одговара одређеном божанском симболу. Свети чертог Рас Тарх, заузима петнаести сектор Великог Свароговог Круга. Покровитељ људи рођених у овом чертогу је Даждбог. У име продужења лозе и Рода он персонификује заштиту слабих и сиромашних, победу добра над злом, као и спас целог човечанства. Дајбог дословно преведен са старословенског језика значи „Бог који даје мир на земљи“ и моћан је заштитник све деце беле расе, штитећи је од непријатеља и зле воље. Срби верују да су директни потомци и називају себе унуцима Дајбога. Постоји изрека која се користила док је трајало двоверје у Србији – Боље бити један дан вук Дајбога , него цео живот овца…

Свете биљке су јасен и Иг (дрво живота кога нажалост нема више на  Земљи). Јасен представља мудрост генерација и бистрину ума. Према историјским списима, лишће и гране дрвета хране се небеском енергијом због чега имају чудесна чаробна својства.Талисман Чертог Раса је од изузетног је значаја за сваког представника овог знака, јер симболизује плодност земље, срећан и безбрижан живот, пун благостања и светих тајни универзума. Дрво Иг (препотопски Јасен) је у словенској етничкој култури често повезан са концептима као што су „Светски стуб“ или „Осовина мира“. Гране светог дрвета протежу се високо у небо, а корење иде до најважнијих извора: Боговима, првим људима и змији.

Кључни симбол чертога је племенити Рас, односно леопард или Бели пардус. Света животиња је слободни грабљивац који живи на местима недоступним обичним смртницима. Пардус је био дубоко поштован због своје храбрости и неустрашивости. Храбра животиња не познаје страх и без икакве сумње бори се до последње капи крви када неко намерава да продре у његово легло. Наши преци су веровали да људи рођени у чертогу Раса се обавезно јављају заштитницима природе и одржавању хармоније са истом.

Људи рођени у чертогу Раса су обдарени радозналошћу и нескривеном радозналошћу по природи, они су увек весели и активни. Њихов карактер карактерише појачана импулсивност, мада у већини случајева здрав разум превладава над емоционалном „олујом“ у души. Рас Тарх има пет главних одлика: дискрецију, љубазност, стрпљење, мудрост и енергију. Ове драгоцене квалитете помажу Расима да превазиђу све баријере и препреке које се појаве на тешком путу Духовног развоја и само-побољшања. Захваљујући трезвеном и хладном прорачуну, готово увек доносе исправне одлуке.

У активностима на отвореном, Леопарди се обично не ограничавају и понекад показују претерано емотивне и несмотрене особине карактера. Међутим, када је потребно започети с радом, они проналазе снагу да се охладе и у трену постану озбиљни, усредсређени и разумни. Људи под патронатом Даждбога склони су вођству, међутим, уз то, одликује их љубазност и лакоћа комуникације. Због тога Раси не доживљавају никакве потешкоће приликом сусрета са новим људима и уживају заслужено поштовање међу колегама са посла. Талисман чертог Раса,помоћи ће Леопардима да слушају Вољу заштитника – Великог Даждбога и крену на пут истине и правде, како би касније нашли достојно место на небу или се реинкарнирали у новом телу.


Карактеристике жена рођених у овом знаку:

Жене рођене у овом знаку одликује позитиван и ведар дух . Карактеристичан је за њих громки смех и стално оптимистично расположење. Они сијају изнутра и могу запалити друге својим расположењем. Њихова безобзирност се идеално надопуњује животном мудрошћу и разборитошћу. Оне могу радити на различитим пољима, непрестано показујући одговорност, марљивост и одличне резултате.

Карактеристике мушкараца рођених у овом знаку:

Мушкарци леопарди одговорно поступају са својим радним обавезама, радећи све ефикасно и на време. Они чине сјајне стратеге, храбре браниоце и мудре филозофе. Негативна карактеристика неких „племенитих“ мушкараца је њихов себични однос према другима када на прво место стављају постизање резултата или одређеног циља. У овом случају,  Леопарди су спремни да иду главом кроз зид, али због тога могу изгубити ауторитет и поштовање у друштву, и на крају остати усамљени. Увек је потребно да буду у центру пажње – хвалисавци су , али у зависности од васпитања одликују се добротом и великој љубави према свом Роду и његовим традицијама.

Иди на врх