Пантеон Богова

Пантеон Богова Древних Словена

Словено-Аријски народ

Увек га је одликовала оригинална и партикуларна култура, о којој су писани бројни трактати познатих истраживача , почевши од Херодота, завршавајући до савремених историчара. Снага ума и јединствена жеља за спознавањем непознатог – то су надалеко познате посебне  особине карактера древних Словена. Да би пренели своје свето знање нагомилано вековима, Словени су користили комбинацију метафора и митологије.Сакривајући своја знања проникли су и опстали под освајачима како под природним непријатељима тако и под догматским непријатељима. Питање је ко је победио хришћанство или наше ведање ! ? Православље је практично натерало Византију да због нас измени каноне своје догме .У ортодоксном хришћанству готово сви празници припадају старим Словенима . Код Срба посебно Слава која је у ствари помен предака …..

Пантеон Богова Древних Словена

 

Прво да разјаснимо шта је то Бог , а шта Творац ?

Творац је Род , он је створио све што познајемо и они који постају Богови , а то су наши преци , су се узнели на ниво Творца својим знањем , добротом , технологијом , укратко ходају путем Прави .

Нема бића нити сушатаства које ће Вам дати све ако верујете у њега . То је догма и то она која тера човека да деградира . Бог , односно Богови се не моле него се славе! Слављењем Богова они нам својом милошћу усмеравају космичку енергију и помажу у остварењу наших циљева. Наравно ако циљеви нису, као код тамних сила, материјални и против подршке животу…. Све зависи од нас . Због овога ми ведамо , а не молимо се, ми знамо да нас преци посматрају и да нам помажу, нема потребе молити се, поготово не ономе ко ти није Род ни помоз Бог –рекао би наш народ ! И упамтите ми Срби смо деца божија , а не раби(робови) ! Дајбог је наш деда !

Словенски Богови, невероватна створења која су наши преци вековима обожавали, нудили им поклоне-требе, певали им песме хвале. Тешко је говорити о томе да ли су иза слика Богова стајали стварни људи, а ово је питање прилично контроверзно.

Можда ће се за неколико векова разоткрити мистерија порекла Богова, али сада ћемо говорити о пантеону словенских Богова у нешто другачијем контексту – њиховим симболима, суштини и идејама које су наши преци убацили у сваку сјајну и посебну слику, обичај и језик.

Овај одељак посвећен је свим боговима који су заузимали одређено место у животу и раду наших предака. Те Богове су обожавали, плашили их се, понекад, хвалили и поштовали. Пантеон се наравно временом мало променио ,за то су криви међусобни ратови, напади спољних непријатеља и преиспитивање природе ствари и неизбежни напредак. Али у исто време, листа словенских Богова и шема словенских Богова остали су практично непромењени – Род је био врховни бог (иако се Перун спомиње као владар света), Лада је једна од инкарнација породице, која комбинује виталну енергију, оданост и љубав. Потребно је рећи да је попис Богова словенске митологије у различитим временима помало варирао и мењао свој састав, па је немогуће недвосмислено рећи ко је био на овој листи. Немогуће је апсолутно тврдити да подаци о Боговима који се пружају на нашој веб страници имају стварне документоване доказе – сакупили смо максимум информација не само из отворених извора, већ и од високо специјализованих научних радова, па се надамо да ће се ови подаци свидети онима који цене заповести словенских Богова. Као и свима осталима који су заинтересовани и почињу да се буде из кошмара овог чудно устројеног света .

Panteon Bogova Drevnih Slovena

(кликните на наслове или слике за више детаља)

Иди на врх